Piept uw rookmelder?
Piepende rookmelders zijn heel vervelend. Nog erger wordt het als je er niks aan kan doen of je weet niet hoe je het moet oplossen. Er zijn een aantal oorzaken waardoor rookmelders piepen, we hebben het dan wel over korte of enkele piepjes. Niet het alarmsignaal.
Uw rookmelder piept, wat kan de oorzaak zijn?
Een (bijna) lege batterij:
Een enkele piep of twee piepjes elke minuut of 40 seconden
Als een rookmelder om de minuut piept of chirpt is dat een teken dat de batterij vervangen moet worden. Meestal laat een rookmelders dit piepje om de 40 seconden horen en het gebeurt vaak aan het begin van de nacht. Zie naast staande filmpje.
Het kan zijn dat u het piepje overdag niet meer hoort. Dit heeft te maken met het feit dat het overdag warmer in huis is dan in de nacht. Batterijen kunnen niet zo goed tegen een temperatuurverschil en lijken s’nachts voor de rookmelder leeg te zijn. Als het piepje dag en nacht hoorbaar is heeft u dan nog meestal, afhankelijk van het type rookmelder, een aantal dagen om de batterijen te vervangen.
De rookmelder is vuil en moet schoongemaakt worden
Het staat in elke handleiding van elke rookmelder die niemand leest. Rookmelders moeten regelmatig worden schoongemaakt om de levensduur te verlengen en vals alarm te voorkomen. Sommige merken hebben een speciaal piepsignaal wat aangeeft dat de rookmelder vuil is.
Reinigen doet u met de stofzuiger en een opzetborstel, neem de tijd en zuig de rookmelders vanaf alle kanten schoon. Neem als laatste de rookmelder af met een licht vochtige doek. Er kunnen soms vliegenpoepjes op een rookmelder zitten, dat gaat er niet af met de stofzuiger.
Uw rookmelder moet worden vervangen, welk type heeft u?
Er zijn namelijk twee soorten rookmelders:
rookmelders op batterijen
rookmelders op stroom met een backup batterij
U kunt ze onderscheiden door een groen lampje wat constant brand op de rookmelder op stroom. De batterij rookmelder heeft geen groen lampje. Nog een verschil is dat als de batterij leeg is van de rookmelder op stroom het “piep” signaal blijft, ook als u de batterij uit de rookmelder haalt. Dit komt omdat de rookmelder nog op stroom zit aangesloten. De batterij rookmelder stopt met piepen als u de batterij eruit haalt.
Rookmelders op batterijen kunt u zelf eenvoudig vervangen. U draait de oude rookmelder los en schroeft de oude bodemplaat los van het plafond. Een nieuwe rookmelder heeft ook een nieuwe bodemplaat.
Rookmelders op stroom zijn lastiger te vervangen. Ze zitten natuurlijk aangesloten op stroomdraden net zoals bijvoorbeeld een lamp. Echter maakt het bij een lamp niet uit welke kleur u op welke pool aansluit. Bij een rookmelder op stroom is dit wel bijzonder belangrijk, sluit u de draden verkeerd aan dan ontstaat er kortsluiting in de rookmelder en is er ook gevaar op brand of electrische schok. De rookmelder is direct defect, deze kunt u weggooien en dit valt niet onder de garantie. Het is verstandiger om rookmelders op stroom te laten vervangen. Dit doen wij graag voor u. De rookmelders op stroom die hieronder staan zijn inclusief montage, maar nog exclusief voorijkosten. U kunt hieronder ook een keuze maken tussen nieuwe rookmelders op stroom en nieuwe rookmelders op batterijen.