Vragen?

085-0605679

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide informatie

Koolmonoxide noemt men ook wel koolstofmonoxide of CO. We kunnen het niet zien, ruiken of proeven. Het is onzichtbaar, geur- en smaakloos en lichter dan lucht. In ons bloed hecht het zich aan het eiwit hemoglobine in de rode bloedcellen, waarbij het zuurstofopname verdringt of blokkeert. Het hecht zich 240 sneller dan zuurstof aan dit eiwit. Dat betekent dat ook bij een kleine hoeveelheid  koolstofmonoxide in de lucht relatief veel ervan in het bloed terecht kan komen en er vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden.

Moderne, energie-efficiënte woningen maken het probleem alleen maar erger, doordat deze woningen heel goed geisoleerd zien blijft de door koolmonoxide verontreinigde lucht binnenshuis hangen. Ingeademde koolmonoxide wordt in het bloed geabsorbeerd via de longen, net zoals zuurstof. Een belangrijk deel van dit opgenomen deel koolmonoxide zet zich vast op het hemoglobine in de rode bloedcellen. dit vormt dan “carboxyhemoglobine” of COHb en veroorzaakt griepachtige symptomen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en duizeligheid. Naarmate er meer COHb in de lucht terecht komt, moeten de slachtoffers overgeven en raken ze bewusteloos. Dit wordt gevolgd door hersenletsel, met in het ergste geval, de dood tot gevolg. Een veel voorkomend misverstand is, dat koolmonoxide naar de grond zakt. Koolmonoxide bindt zich echter aan zuurstof en verspreidt zich gelijkmatig over de ruimte.

De symptomen van koolmonoxidevergiftiging

Het begint met hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij een langere blootstelling volgt bewusteloosheid en tenslotte de dood als gevolg door zuurstofgebrek in de hersenen. De symptomen worden vaak niet herkend en in verband gebracht met koolmonoxide, daarom is het vaak te laat om nog in te grijpen. Door koolmonoxide vergiftigde mensen en dieren vallen in slaap en overlijden als de blootstelling blijft. Men zegt dat slachtoffers van koolstofmonoxidevergiftiging een opvallend rode blos op het gezicht hebben.

De afgelopen jaren dacht men dat er slechts 10 mensen per jaar aan koolmonoxidevergiftiging overlijden, inmiddels gaat men er vanuit dat het er wel meer dan 100 kunnen zijn. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis behandeld na vergiftiging door koolmonoxide.

Wat is de beste plek om een koolmonoxidemelder te plaatsen?

In huis:

De beste plek voor een koolmonoxidemelder is aan de muur. Plaats de melder zo hoog mogelijk aan de muur op een horizontale afstand vanaf 1 tot maximaal 2 meter van het verbrandingstoestel. Zorg dat de koolmonoxidemelder geplaatst wordt op minimaal 15 centimeter gerekend vanaf het plafond. Zorg er ook voor dat de melder altijd hoger of even hoog als de bovenste rand van een raamkozijn of  deurpost zodat hij niet in de tocht hangt.

Als de melder wordt geïnstalleerd in een kamer zonder apparaat dat brandstof verbruikt, moet hij betrekkelijk dicht in de buurt van de ademhalingszone van de aanwezige personen worden geplaatst. Op zithoogte in een woonkamer en op slaaphoogte in een slaapkamer.

Test ook of het alarmsignaal van de koolmonoxidemelder overal in huis hoorbaar is, ook vanuit de slaapkamer en met deuren gesloten. Test dit. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het beste voor een draadloos koppelbaar systeem kiezen. Neem hiervoor contact met ons op. Uw kan de gekochte melder bij ons inruilen.

In een camper of caravan:

In een camper of caravan dient u de koolmonoxidemelder bij voorkeur dichtbij uw slaapplaats te plaatsen. Als u in de ruimte slaapt waar ook een verbrandingstoestel staat plaats de koolmonoxidemelder dan zover mogelijk er vandaan en zeker nooit direct boven een verbrandingstoestel.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder meet de hoeveelheid aanwezige koolmonoxide in een ruimte en de tijd dat deze aanhoudt, hij moet alarm slaan voordat het koolmonoxide-niveau een bedreigende werking heeft op de gezondheid. Bij de meeste CO-melders krijgt men een zogenaamd ‘vooralarm’ te horen. Dit geeft de aanwezigen de tijd om in actie te komen en de ruimte of het huis te verlaten. Blijft de concentratie koolmonoxide oplopen, dan gaat het ‘hoofdalarm’ af.

Welke koolstofmonoxide melders zijn veilig?

In 2015 het onderwerp koolmonoxidemelders aan de orde geweest. Na onderzoek werden enkele melders uit de handel gehaald en bij anderen zat geen Nederlandstalige handleiding.

Veilige lijst van koolmonoxidemelders

De website Veiligeproducten.nl is een initiatief van VEBON met als doel de consument te informeren over veilige producten op het gebied van technische brandbeveiliging. VEBON vertegenwoordigt de technische beveiligingsbranche. Op de website worden producten van VEBON-leden vermeld. Leden van VEBON mogen het exclusieve VEBON-label voeren. Daarom heeft VEBON kunnen vaststellen dat deze producten voldoen aan alle kwaliteitscriteria en zijn onderzocht en getest door een onafhankelijke instantie. Ook zijn al deze melders volledig gecertificeerd volgens de Europese norm: EN 50291:2001.

Maar wij van NaQuBo gaan nog een stapje verder. Wij vinden dat alle koolmonoxidemelders die op batterijen werken minder betrouwbaar zijn, meestal gaan deze melders ook maar 5 jaar mee. En elk jaar moet je de interne batterij vervangen. Dat vinden wij een risico, beter is het om een koolmonoxidemelder te kopen met accu voor 7 of 10 jaar. Wij verkopen daarom ook geen koolmonoxidemelders op batterijen.

Heeft u nog vragen? Stuur ze naar info@naqubo.nl Wij beantwoorden ze graag.

Deel op social media:

Gerelateerde artikelen