Vragen?

085-0605679

Rookmelder vervangen

Rookmelder vervangen moet elke 10 jaar

Rookmelder vervangen. Goede rookmelders gaan maximaal 10 jaar mee. Door vuil en stof zijn rookmelders na 10 jaar niet meer betrouwbaar. In het ergste geval gaan uw rookmelders zo maar in alarm zonder dat er iets aan de hand is.

Moet u zich eens voorstellen dat midden in de nacht uw rookmelder of rookmelders, want als u er meer heeft en ze zijn doorverbonden,  allemaal in alarm gaan terwijl u lekker u lekker ligt te slapen. Van menigeen heb ik vernomen dat dit echt heel erg schrikken is en als er dan blijkt dat er niets aan de hand is krijgt de rookmelder de schuld. Maar deze had al vervangen moeten worden…

Rookmelder vervangen op batterijen of op netstroom

Er zijn twee soorten rookmelders verkrijgbaar, rookmelders op batterijen en rookmelders op netstroom (230 volt). U kunt deze heel eenvoudig uit elkaar houden:

  • Rokmelders op netstroom hebben een groen lampje dat altijd brand, dit geeft aan dat er spanning op de rookmelder staat.
  • Rookmelders op batterijen hebben alleen een rood lampje dat om de zoveel seconden 1 x knippert.

Rookmelders op netstroom moeten sinds 2003 verplicht in nieuw woningen en na grote renovatie ook in oudere woningen gemonteerd worden. 

In woningen die voor 2003 zijn gebouwd is geen wettelijke verplichting voor rookmelders. Hier hangen soms wel rookmelders, maar meestal zijn deze vrij oud en zitten er geen batterijen meer in.

Rookmelder vervangen rond vervang- en productie-datum

Om u te wijzen op het vervangen van de rookmelders na 10 jaar zijn goede rookmelders voorzien van een vervang- of productie datum. Deze staat meestal op de zijkant of op de onderkant van de rookmelder. (Bij hele oude rookmelders vaker op de onderkant) De tekst die fabrikanten gebruiken is meestal “vervangen voor” en dan een jaartal of jaartal en maand, of “replace before” met jaartal en/of maand in het Engels. Op een enkele rookmelder staat alleen een jaar van productie. Is de productiedatum bijna of al 10 jaar geleden? Neem dan contact op met ons voor nieuwe rookmelders.

Weet u wanneer uw rookmelders vervangen moeten worden?

Als u geen idee heeft hoe oud uw rookmelders zijn en u kunt ook geen datum vinden dan raden wij aan uw rookmelders zo snel mogelijk te vervangen. Wat ik ook nog wel eens hoor is dat mensen denken dan zolang je de batterij maar elk jaar vervangt dat de rookmelder zijn werk blijft doen. Dat is dus echt niet waar. Ook is het bij rookmelders, die wel een piep geven door het indrukken van de testknop, niet vanzelfsprekend dat ze alarm geven bij rook of brand. De enige manier om een rookmelder echt te testen is met een rookmelder testspray. Laat ons u adviseren voor nieuwe rookmelders.

Verschil in regelgeving tussen oude en nieuwe woningen

Bouwjaar voor 2003

Huurt u een huurwoning of heeft u een koopwoning met een bouwjaar voor 2003? Dan zijn rookmelders niet verplicht. U bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en vervangen van rookmelders.

Bouwjaar na 2003

In zowel koop- als huurwoningen die na 2003 gebouwd zijn, of waar na 2003 groot onderhoud aan is gepleegd, is het plaatsen van rookmelders verplicht volgens het bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwbesluit

Huurt u een huis dat na 2003 is gebouwd? Dan moeten daar al rookmelders hangen. Dat is vanaf de bouw verplicht. De vraag is alleen of uw verhuurder de rookmelders elke 10 jaar wel vervangt.

Rookmelder vervangen eigen woning

Bij een koopwoning moet u de rookmelders zelf elke 10 jaar (laten) vervangen. Ik zie vaak dat men een defecte of oude rookmelder van het plafond haalt en geen nieuwe melder plaatst. De kans op woningbrand in Nederland 1 op 63. Wilt u het risico nemen?

Nog een ander verschil is dat in woningen die zijn gebouwd na 2003 de rookmelders moeten worden aangesloten op netspanning. Er moet constant stroom op de rookmelders staan waardoor de werking gegarandeerd is. Er is ook een batterij aanwezig welke er voor moet zorgen dat tijdens een stroomuitval de rookmelder nog werkt. 

Batterij elk jaar vervangen of nooit vervangen

Al jarenlang monteren installatiebedrijven bij de bouw van een nieuwe woning goedkope rookmelders met back-up batterijen die elk jaar vervangen moeten worden. NaQuBo levert uitsluitend rookmelders met een batterij die 10 jaar meegaat, deze hoeft dus nooit vervangen te worden en gaat net zo lang mee als de rookmelder zelf. Daarmee bespaart u een hoop batterijen, het milieu en een hoop ergernis van lege batterij piepjes!

Onderneem nu actie

Wij adviseren u graag welke rookmelders geschikt zouden zijn om de huidige te vervangen in uw woning. Als u ons een foto of het merk en type van uw oude rookmelders stuurt via email ( info@naqubo.nl ) krijgt u van ons zo snel mogelijk antwoord terug.

Heeft u andere vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Of wilt u uw rookmelders laten controleren op betrouwbaarheid? Neem vrijblijvend contact op via ons contact formulier, bel ons op 06-47484642 of stuur een email naar info@naqubo.nl

Deel op social media:

Gerelateerde artikelen